Monday, June 11, 2012

Weekend wifey/fully mom part 2

jeng...jeng...aku kat spital ni...si arman injured...so dia zzz bleyla sambung berbeloging....

Kadang-kadang aku terpikir betulkah aku "anna" boleh pikul semua tanggungjawab nie...betulkah "anna" yang dulu nak kata anak manja xkot tapi i'm a only gerl in my familyso mmg ramai yg ingat aku anak manja...even hubby sendiri ingat aku ni jenis yg semua mak aku buat...no way okay...aku ni mmgla manja tp sangat independent dari kecik lagi...aku jenis yang tak suka nyusahkan org...kalau benda tu aku boleh buat sendiri aku akan cuba buat sendiri...so dari sek rendah lagi mmg aku dah belajar independent..nak pegi sekolah sendiri..xmo abah hantarkan sampailah sek menengah n masuk u...semua aku sendiri if ada masa2 tertentu je la pertolongan mereka diperlukan....sampai sekarangla aku tetap jenis yg xsuka nyusahkan orang lain...even org2 terdekat...aku lebih suka buat sendiri..bukan nak tunjuk baik ke ape tp mmg aku jenis camni....

So aku rasa mmg xda problemla aku nak handle anak2 aku skang ni sebab dulu pun aku jaga jugak adik2 aku 2 ekor tuhh...oppss 2 orang tu...boys jugak...tapi xdela jaga 100% macam skang ni kan...yela dulu just tolong mak aku jer...ni aku yang jadi mak so hakkuu la kena jaga...hikhik...

so far aku xdakla nak gila ker melayan my boys...tapi nak migrain ada jugakla...mana taknya depa ni memang lasak...kadang-kadang cek kena buli jugak...bayangkanlah aku kat rumah sorang masa weekdays yang ketiadaan baba...aku dah macam lipas kudung buat itu buat ini...sambil mengawasi si abg dan adik...tapi terpaksalah ambil kesempatan contohnya...bila aku nak mandi aku kena buat susu kat depa n letak depan tv layan catoonn...so masa tu la aku mandi....susu 7oz so lama mana aku boleh mandi???tapi aku ingat cakap mak aku dah ada anak ni xleh nak mandi lama2...nak makan lama2..semua kena cepat dan pantas kalau idak hancuss....hihi...kalau aku mandi wajib ker pakai depa dok ketuk2 pintu bilik mandi bagai nak runtuh..huhu

masa nak masak plak or nak joget2 kat dapur tu dah agak mudah sebab ada benda ni....

so bolehla aku bersenang-lenang di dapur...biar je dia nak menjerit situ bukan dia leh masuk pun..kejamnya!

okay time depa kusyuk main ni aku bley g solat or buat keja rumah...kalau tak pakai aku solat n rasa ada benda belakang aku time sujud...seram~#%

ha time abang main cam gini adik dilarang kacau aokay or dilarang mendekati sama sekali kalau idak adik kena ketuk kepala!!pengsan

hampir *pengsan#

dilarang meniru aksi ini didalam kereta

time ni baba n umi n buli...hihi

So bagi yang senasib dengan aku yang menjaga anak2 sendiri pasti tahu susah senangnya...sangat berbeza masa aku tinggal dengan mertua dulu..sekarang aku banyak mengenal erti berdikari itu apa n erti pengorbanan seorang ibu kepada anak2...kadang-kadang terpikir sangat malang nasibku ini..tetapi aku perlu bersyukur walaupun perlu berpisah dengan suami...mak abah tetap disampingku...aku tak perlu hantar kepada pengasuh anak2 kerana ibu mertua yang menjaga...dan kadang mak aku datang rumah...so aku bukanlah nasib aku okay lagi berbanding orang lain yang perlu handle anak sendirian tanpa bantuan orang terdekat...banyak lagi nak cita tapi biarlah aku pendam je dlm hati ini yer...yang pastinya even aku penat or hape ke aku tetap enjoy n happy with my boys...

brotherhood

harta dunia akhirat

5 comments:

nurhasliza said...

ceta ang sedih..tp kita tetap kena berdikari kan..tp salute lbh pd ang..sbb jaga 2boys yg aktif..am speechless..

aNNa IrwaRNiTa said...

sob sob....yap kita kena terus kuat demi anak2 kita yer..caiyok caiyok utk hg jugak...

nurhasliza said...

serius tabik spring!!!!!

NoRr said...

menjaga seorang anak dgn bantuan mak aku sekarang buat aku rasa bersyukur sebab aku tau hg lagi teruk dan lagi penat compare dgn aku... klu ada award mmg hg la calon sepatutnya dapat ok... u r the strongest woman i have ever known beb!

aNNa IrwaRNiTa said...

aku pun kena bersyukur sbb blh kata every week mak aku akan mai tdoq dlm sehari so aku mmg blh relax skitla...