Tuesday, May 29, 2012

Weekend wifey / fully mom - Part 1

Salam....

Bagaimana harusku mulakan entry yang dah lama bersarang di akalku ini....??

Zaman dahulu kala..zaman datuk nenek kita perhubungan suami isteri itu sangat kuat yang bermaksud isteri haruslah berada di sisi suami...menjaga makan minum suami dan anak-anak. Jarang sekali kita dengar si isteri berjauhan dengan suami kan?

Tapi berlainan pula di zaman sekarang ni...fenomena weekend wifey/husband ni dah jadi biasa dan ketara di kalangan sang suami dan isteri. Tanggungjawab terhadap kerjaya memisahkan mereka. Bayangkanlah seorang diutara dan seorang di selatan..oh bagi mereka yang berada di tempat sebenar tahulah peritntya hidup berjauhan...terutama bagi mereka yang baru diijab kabul dan terpaksa merelakan diri untuk berpisah dan hanya sempat menghabiskan masa ketika berbulan madu...itu pun kalau sempat...kalau yang nikah  terus kena keja memang sangat kasihanla kan....nasibla labu....

Aku sempat jugak meluangkan masa ikut hubby ke langkawi selepas diijab kabulkan itu pun 3 minggu jer kebetulan cuti semester...itu pun kena fight dengan mak abah aku dulu sebab belum kenduri lagi yer...biasalah orang tua-tua mana kasi...tak manis katanya...tapi disebabkan keadaan kami yang lepas ni akan berjauhan so light green la...itu pun honeymonn sambil hubby keja...sob sob sob...jadila kan...daripada xder...

'berat mata yang dok tengok berat lagi bahu yang dok pikul kott'.....bagi aku memang kesian dengan suami isteri berjauhan ni tapi lagi KESIAN bagi mereka yang udah punya anak....anak itu pulak pasti stay dengan si isteri kan???jarang aku dengar dok dengan ayah kot...lagi-lagi anak kecik n lagi-lagi bukan 1 tapi 2 anak...hahhaha...lagi-lagi si ibu bekerja dan lagi-lagi kerja ibu itu adalah CIKGU yang terbukti bebanan yang sangat terbeban...hahaha bukan nak meminta simpati ke hape yer...entry ini cuma nak share n buat simpanan di hari tua esok bagi anak2 aku baca...hahaha...

Tetapi aku tak penah anggap ini bebanan walaupun selalu jugak keluar status meroyan di fb tapi itu hanya untuk meredakan kesepian dan mencungkil sedikit ketenangan...ayat apakah ini??

Jauh disudut hatiku sangat bersyukur kerana jarak dengan hubby hanya 2 jam setengah jer naik keta ke Lumut tuh...bukanlah kena naik belon pun...so hubby pun kadang-kadang mai sawan dia boleh balik sat after keja then esok pagi sebelum subuh keluar dah macam orang g menoreh getah plak...itulah pengorbanan seorang suami/ayah yang kerinduan si isteri dan anak2....

Kesepian, kerinduan dan kesedihan sering kali menerpa di jiwaku tetapi baru aku sedari sejak dah jadi ibu kepada 2 anak ni aku tak pernah rasa bosan....sebab ada saja keja yang aku kena buat sampai aku rasa macam tak cukup 24 jam sehari...

Pabila hari bekerja....seawal 6 pagi si adik akan kejutkan aku....tak payah alarm okay...so kena layan dia dulu..buat susu n buka tv n cepat2 aku g mandi kalau tak dia akan ketuk2 pintu bilik mandi membuatkan aku tak nyenyak untuk mandi...eh nyenyak??ahhh....


dah siap-siap...kejut si abang pulak...nasibku baik sebab si abang ni takla susah kejut cuma kekadang je buat hal...then kul 7am hantar depa ke rumah mertua...perkara menggelikan hati masa aku dalam lift sambil dukung si adik dan memimpin tangan si abang serta 2 beg di bahu..si aunty dengan nada agak tinggi bertanya kepadaku..."mana dia punya  bapak???kenapa u sorang2 bawak anak2?...hihi mungkin keadaan aku nampak sangat menyedihkan kot...aku senyum je n jawab...bapak depa keja....hihi


1.15pm loceng bunyi tu dah boleh balik tapi kekadang ada kelas tambahan or kena siapkan keja siap2 kat sekolah sebab balik rumah memang aku tak berdaya nak menghadap....balik rumah mandi dan solat dan jadik bibik sebentar....basuh baju,kutip baju semalam, lipat baju n kemas, basuh pinggan, buang sampah, dan kalau sempat tidur dulu...hihi...if ada training netball aku akan g ambil si abang dulu n bawak dia skali g sek....erm...then baru g ambil adik...

 penumpAng setia umi...walaupun dulu si adik sering menangis dan meraung berada di dalam bb car seat itu tetapi sekarang dia mungkin sudah mula faham disitulah tempatnya...haha

Sampai di rumah...buka tibi...awish akan diam sat kalau time cita oggy/timmy/mickey mouse n thomas..so adik bolehlah bermain-main dengan tenang...kalau idak memang aku tak boleh buat kerja lain n tinggalkan depa...kedengaran adik akan meraung dibuli oleh abang....si abang akan terus menonton tv dan aku langsung tidak dibenarkan tukar channel okay...sampai aku dah jadi ketinggalan isu-isu semasa sebab berita pun xbekesempatan nak nonton...surat khabar lagila tak sempat aku nengok...channel disney n cartoon network itu akan terus bergema di rumah sehinggalah si abang dah zzzzz...so masa itulah aku ada chance nak buka channel lain..tapi malangnya aku pun selalu zzzz sama...selepas tidurkan si adik yang memang susah nak tidur...kadang2 bebai jugak aku...huhu..lepas ja dia tidur aku pun akan tidur kalau dah penat sangat n biar jek si awish dengan katonnya itu sampaila dia tertidur sendiri....kesian....

tak larat taip dah...to be continue...sekian

4 comments:

nurhasliza said...

sob..sob...sedih wei...tp kuatkan semangat eh...nasib kita sama, tp xserupa..aku pun kategori weekend husb/wife gak..aku pun selalu meroyan, tp org xkan fhm apa kita rasa..hanya kita memahami apa yg kita rasa...chaiyok kawan!!!

aNNa IrwaRNiTa said...

thanx beb...mmg org xkan paham sbb depa xrasa apa kita rasa...memandang xsama dengan yang menanggungnya...hg brapa lama syafik kat kl?

m y n a m e i s l o n a said...

mmm...babe...xdpt bygkan life ang...klu x jadi cikgu aku rasa ringan sket beban ang...tap keje cikgu kn mmg dh byk keje...aku pnh gak rasa weekend wife ni tap dok ngn mak...at least mak leh la tlg kite sket2...tap ang fully dok sndri so len la rasa...nway byk bersabar ye babe...1 hari nnt akn terbalas jugak penat lelah ang...:)

nurhasliza said...

syafiq kat kl xtau smpi bila..hu3..minta2 dpt kerja area penang blk..ikut keadaan job dia..klu ada area utara..maka ada la dia di sini..btl lona ckp ang...sbb anna mampu buat segalanya sorg2..mcm aku, at least xterbeban sgt sbb aku stay ngn mak..at least blh gak minta tlg apa yg patut..tp kita still kena buat sndri dan berdikari..sbb kesian gak ngn mak kita..kita masing2 ada bhgian masing2 yg org lain xkan fhm..
anna, mak ang penah kata kt aku (masa aku p amik tudung), mak ang ckp.."angpa dh dpt bahagian masing2...ang cara ang, aku bhgn aku..zizah bhgn dia..." aku cuma mampu senyum..heheheheh..last mak kata smbil joking "baru angpa tau"..hehehehe